torstai 15. joulukuuta 2011

Elokuvakatsaus: "Anderssonskan Kalle"

Aimo Viherluodon kynästä nimimerkillä Esmond.
- - -
Turku, 17.12.1951

Uuden Auran Toimitus,
T u r k u .

Lähetän oheisena teille ”Sunnuntaisivun” elokuvaosastoa varten kirjoituksen ”Anderssonskan Kalle” sekä kaksi siihen liittyvää valokuvaa toivoen, että voitte käyttää ne.
Kuvat pyydän käytön jälkeen palauttamaan.

Kunnioittaen,
Aimo Viherluoto

- - -

Anderssonskan Kalle

Emil Norlanderin klassillinen poikahahmo Anderssonskan Kalle on hyvin tunnettu meilläkin, vaikkakaan kirja pahaksi onneksi ei ole ilmestynyt suomeksi.
   Tuottelias Norlander, joka on kirjoittanut 66 revyytä, 10 huvinäytelmää ja sitäpaitsi 2.000 pakinaa, saavutti suurimman yleisönsuosion teoksella ”Anderssonskan Kalle”. Sen sisältämät humoreskit poikaviikarin kujeista ovat olleet pohjana jo neljälle elokuvalle. Ensimmäiset valmistuivat jo mykän elokuvan päivinä 1920-luvulla ja olivat nimeltään ”Anderssonskan Kalle” ja ”Anderssonskan Kallen uudet kepposet”. Kummassakin niistä esiintyi pääosassa Gösta Alexandersson. Hän oli todellinen keppostentekijäin kuningas, joka hallitsi yksinvaltiaana Luutamäkeä ja sen ympäristöä. Siitä on jo kauan aikaa, kun hän seikkaili valkokankaalla. Mutta hän oli verraton! Hän iski sängynnupit Pilgrenskan kalloon niin, että se raukka näki pitkät ajat tähtiä... hän houkutteli Pilgrenskan pyöräilemään korkealla museopyörällä... hän perusti osakeyhtiön ”Toivo ja Terveys” ja sähkötti muijia niin, että säkenöi. Tämän elokuvan monet hauskat kepposet ovat kuitenkin jo kaukana unhoituksen yössä. 1930-luvun äänielokuvan Anderssonskan Kallen touhut ovat jo paljon lähempänä. Elokuva pyöri kauan ohjelmistoissa, ja moni varmaan vieläkin muistaa sen. Kallen kaltaisen sankarin urotöitä ei hevin unohdeta. Sigurd Wallén oli ohjannut tämän, samoin kuin edellisetkin. Nils Hallberg, vilkas ja sukkela poika, esiintyi tällä kertaa akkojen kauhuna ja harminkappaleena. Hänen ja akkojen välillä vallitsi ainainen sotatila, ja akat olivat tietysti aina alakynnessä, sillä tämä Kalle pani liikekannalle kaikki samoinajattelevat poikaviikarit. He kidnappasivat vannoutuneen vihollisensa Bobergskan, joka pääsi vapaaksi vasta sitten, kun suoritti joukkueen vaatimat lunnaat, makeiskestit koko joukolle... He perustivat luistinradan ja viekoittelivat poliisi Jonssonin ja akat kokeilemaan jääkelkkaa ja muita vetonumeroita sillä seurauksella, että poliisi ja pari akkaa joutui purjehtimaan jäälautalla joella läpi kaupungin... Kalle ”hukkui” ja kummitteli sen jälkeen Pilgrenskan ullakolla, kun hänen luonaan parhaillaan oli kahvikestit.
   Ja nyt saapuu vuoden 1951 Mallia oleva Anderssonskan Kalle Peter Blitz uudessa Wive-Filmin valmistamassa elokuvamukailussa, jonka käsikirjoituksen on Emil Norlanderin henkilökuvien mukaan laatinut Sven Zetterström. Dialogit ovat tunnetun nimimerkin Kar de Mumman käsialaa, musiikki Kai Gullmarin ja Sune Waldimirin.
   Kaikki vanhat tutut ovat mukana: Anderssonska poikineen ja tyttärineen, Bobergska, Pilgrenska, Lövdalska, Petterssonska, konstaapeli Jonsson, Gustav sekä lisäksi Makkara-Aukusti, Hiili-Karlsson ja Allan, ja osat ovat kyvykkäiden ruotsalaisten näyttelijäin käsissä.
   Kallen kepposet lienevät tällä kertaa vielä entistäkin hurjempia, koska sensuuri on katsonut parhaaksi kieltää elokuvan alle 14-vuotiailta.
   Epäilemättä elokuvakassat tulevat huomaamaan selvemmin kuin koskaan ennen, että Suomessa on paljon erittäin pienikokoisia 14-vuotiaita.
   Tervetuloa, Kalle!
   Me tahdomme kaikki mukavasti elokuvatuoleilla istuen seurata seikkailujasi.

   Esmond

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti